AlgemeenNieuws

Geen aanvullende maatregelen in strijd tegen Campylobacter

Den Haag – Het geheel pathogeen vrij krijgen van alle voedingsmiddelen is, zonder gebruik te maken van decontaminerende methoden, een onhaalbaar doel en ook niet nodig.

Dat schrijft minister Edith Schippers van volksgezondheid in reactie op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. “Lage gehaltes pathogenen zullen veelal niet tot ziekte leiden en spelen wellicht een positieve rol bij de opbouw van weerstand”, aldus Schippers. Ze is niet bereid, zoals de PvdD wil, extra maatregelen te nemen tegen producenten en verwerkers van vlees. Schippers vindt het huidge beleid van controle en handhaving door de NVWA en het Convenant Campylobacter dat tussen het ministerie en de pluimveevleessector is gesloten.

In 2010 werden naar schatting 217.000 darminfecties bij mensen veroorzaakt door vlees van runderen, varkens, schapen en kippen. De belangrijkste ziekteverwekkers waren hierbij Clostridium perfringens (97.000 keer), Staphylococcus aureus (61.000) en Campylobacter spp (28.000 keer).

Schippers schrijft dat ziektegevallen van Campylobacter over het algemeen ernstiger van aard zijn. De kans om besmet te raken met Campylobacter is het grootst bij rauw kippenvlees, blijkt uit gegevens van de NVWA.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Beheer
WP Admin