AlgemeenNieuws

GD: schade door ammoniak bij pluimvee onderschat

Deventer – Een verhoogd ammoniakgehalte in de pluimveestal kan schadelijke gevolgen hebben voor pluimvee.

Daarvoor waarschuwt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Pluimveehouders die in de winter het ventilatieniveau terugdraaien om de warmte in de stal te houden, kunnen een hoger ammoniakgehalte in de stal krijgen.  ”Ook al is dit slechts enkele uren het geval, de schadelijke effecten kunnen dramatisch zijn en meer kosten dan verwarming”, aldus de GD.

Ammoniak is vooral schadelijk voor het trilhaarepitheel in de luchtpijp. Ammoniak verbrandt de trilhaartjes van de luchtpijp waardoor de afvoer van stof met daarop bacteriën niet meer optimaal is. Overmaat aan stof leidt bovendien tot overbelasting van het slijm waardoor beweging van het trilhaar niet meer mogelijk is. Omdat een kip niet kan hoesten is het dier volledig afhankelijk van de trilharen voor de afvoer van stof en bacteriën van trilharen in combinatie met een slijmlaag. Bij een verhoogd ammoniakgehalte zijn de dieren ook gevoeliger voor virusinfecties.

Bij leghennen wordt bij een verhoogde concentratie ammoniak in de stal niet alleen de productie negatief beïnvloed maar ook de kwaliteit van de eieren, doordat het dikwit dunner wordt en de zuurgraad van het eiwit stijgt. Ook het watergehalte van het eiwit stijgt.

Beheer
WP Admin