AlgemeenAchtergrond

Fusie LNV en EZ gaat door

De ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Economische Zaken (EZ) worden samengevoegd als het aan het beoogde nieuwe kabinet ligt.

De coalitie-onderhandelaars van VVD, CDA en PVV hebben daarover overeenstemming bereikt, zo meldden goed ingelichte bronnen in Den Haag.

Gisteren bespraken de drie partijleiders het dinsdagavond gesloten regeer- en gedoogakkoord met hun fracties. De Tweede Kamerleden van VVD en PVV hebben er inmiddels mee ingestemd, het CDA bij het ter perse gaan van deze krant nog niet. Geven ook de christendemocraten groen licht, dan worden de plannen vandaag officieel bekendgemaakt. Vervolgens spreken de CDA-leden tijdens een congres in Arnhem hun oordeel uit over de afspraken.

De fusie van de ministeries was voor de VVD een belangrijk punt. Al voor de verkiezingen hadden de liberalen de wens geuit een nieuw departement voor ondernemerschap op te richten. Verschillende CDA’ers, waaronder landbouwminister Gerda Verburg, zijn voor behoud van LNV als zelfstandig departement. Zij achten dat cruciaal voor de positie van de Nederlandse sector bij Europese onderhandelingen.

Hoe de organisatie eruit komt te zien en of ook natuur tot de portefeuille van het nieuwe departement zal behoren, is nog onduidelijk. Mogelijk krijgt landbouw een eigen staatssecretaris. In de wandelgangen wordt Verburg genoemd als minister van defensie in het nieuwe kabinet. Zijzelf zegt daarover niet op de zaken vooruit te willen lopen.

LTO, verklaard tegenstander van de fusie, wil nog niet reageren op het nieuws. Varkenshoudersvakbond NVV is gematigd positief, maar laat een eindoordeel afhangen van concrete afspraken over het beleid. Volgens Stichting Natuur en Milieu kan de fusie tot nieuwe stappen op het gebied van duurzaamheid leiden.

Beheer
WP Admin