AlgemeenNieuws

Fusie BGB levert vooral efficiëntiewinst op

Bleiswijk – De geplande fusie van Best Growers Benelux (BGB) en Versdirect.nl levert vooral efficiëntievoordelen op voor de vaste afzetketen waarin beide verenigingen werken.

Het aantal verkopende partijen op de markt vermindert niet door de bundeling. Dat bevestigt voorzitter Aad Sonneveld van BGB. De nieuwe coöperatie, met een geschatte productomzet van 250 miljoen euro, gaat met de vaste handelsbedrijven van de bestaande telersverenigingen door, te weten Haluco, Scherpenhuizen, Combilo en Levahrt.

“Zo kan het inderdaad uitpakken”, zegt Sonneveld. “Dat we bundeling op telersniveau tot stand brengen is hartstikke goed. Het moet natuurlijk nog officieel zijn beslag krijgen half december en de volgende stap is dat we de nauwe samenwerking uitwerken met de vier handelsbedrijven.”

Naast kostenvoordelen levert het ook minder verstoringen in de keten op. De beide telersorganisaties wijzen erop dat 570 hectare glasgroente straks onder een commercieel beleid komt en het aantal marktpartijen toch echt zal dalen.

Hoe de samenwerking met de vaste handelsbedrijven precies vorm krijgt, is niet duidelijk op dit moment. BGB verwacht geen fundamentele wijzigingen in de manier van samenwerken. Het bedrijf Scherpenhuizen wil niet reageren op de voorgenomen fusie.

Jan Zegwaard, voorzitter van de telersbeweging die werkt aan structuurverbetering (stichting Stap) is opgetogen. “Het voldoet aan onze uitkomsten waarin bundeling en het samengaan van afzetorganisaties wordt bepleit. Als het zo doorgaat staat er in 2013 wel een hele goede structuur.”

Zegwaard denkt dat de stap goed is voor de handel en teelt. “Je ziet nog wel eens tegengestelde belangen tussen teelt en handel. Ik denk dat beide partijen zich realiseren dat stappen zijn te zetten op dat vlak.” Volgens Zegwaard is deze stap niet verrassend, maar zat deze er niet al heel lang aan te komen. “Het kan een goed huwelijk zijn, maar er is geen sprake geweest van een lange vrijage.”

Beheer
WP Admin