AlgemeenAchtergrond

Fruitveiling Margraten levert kwart omzet in

De omzet van fruitveiling Zuid-Limburg is vorig jaar met 24 procent gedaald naar ruim 15,2 miljoen euro.

Vooral de prijsdruk van Jonagold is daarvan de oorzaak. Die crisis liet zich vooral voelen aan het einde van het voorjaar en zomer en in de oogstmaanden augustus en september.

Appeltelers met veel Jonagold en Elstar hebben volgens directeur Michel Schrijnemakers een slecht jaar achter de rug. Een aantal van de 200 leden moest zelfs stoppen. “Vooral telers die puur appels telen hebben het niet breed, maar ook bij peren houdt het niet over. Ik ben ervan overtuigd dat er komend jaar meer zullen volgen.”

Schrijnemakers vindt dat onderschat wordt wat er nu in de hardfruitwereld gebeurt. “Momenteel sorteren we appels voor 20 tot 25 cent, terwijl de kosten al twee dubbeltjes bedragen. Doorgaan op deze weg kan niet meer.” Middenprijzen van appels en peren zijn nog niet bekend, maar feit is dat de clubrasappel Junami momenteel het dubbele oplevert ten opzichte van Elstar of Jonagold. De veiling coördineert de afzet van de appel. “Als we Junami niet hadden gehad, was de omzet denk ik met 30 procent gedaald. Telers hebben openlijk gezegd dat dit de strohalm is waar ze aan vasthouden. Het heeft de malaise kunnen verzachten.” Afgelopen jaar voerden telers 3,8 miljoen kilo Junami aan. Komend jaar zal dat rond de 5 en 6 miljoen kilo schommelen.

Schrijnemakers signaleert dat de vraag naar appels weer wat aantrekt. “Opvallend is dat die vraag de laatste jaren pas ná de kerst aantrekt. Retailers en ook ik hebben er geen verklaring voor.” Prijzen lopen nog niet op maar stabiliseren wel, merkt hij. “De komende weken zijn cruciaal, het is belangrijk dat we wat gaan exporteren, maar de voorraden zijn groot.” De eerste afzet van Junami is hoopgevend, stelt Schrijnemakers. Junami-bomen zijn in trek en inmiddels uitverkocht.

Aardbeientelers draaiden een redelijk goed jaar, meldt de veiling die circa 20 telers in de geledingen heeft. Afgelopen jaar was het aanbod krapper doordat er minder was aangeplant.

Beheer
WP Admin