VarkensNieuws

Frievar komt met eigen merk varkensvlees

Hemelum – Frievar, het samenwerkingsverband van varkenshouders onder leiding van John Lorist uit Hemelum, introduceert volgende week een eigen merk varkensvlees. Dit bevestigt John Lorist.

Frievar richt zich met zijn nieuwe merk op slagers en horecabedrijven. De varkens worden geslacht bij Westfort in Gorinchem en afgezet via enkele grossiers in het noorden. Frievar richt zich in dit beginstadium dan ook in eerste instantie op afzet aan noordelijke slagers en horecabedrijven.

De introductie van het nieuwe merk is volgende week in Sloten. Tijdens het introductie-evenement worden de afnemende slagers en horeca-ondernemers ingelicht over de kwaliteiten van het vlees van Frievar.

Frievar meldde vorig jaar al dat het een eigen kwaliteitsvarken in de markt zet en dat het daarvoor een afzetkanaal zocht. De Frievar deelnemers werken met Topigs 20 zeugen die worden gecombineerd met Piétrain beren. De dieren worden antibioticavrij geproduceerd en krijgen ook speciaal voer met ruwvoer en kruiden. Frievar werkt niet met Milieukeur of een ster van de Dierenbescherming. Er wordt voldaan aan de normale welzijnseisen van het Varkensbesluit.

Volgens Lorist worden er enkele honderden varkens per week geproduceerd die worden geslacht bij Westfort in Gorinchem. In Frievar werken 17 varkenshouders samen die in totaal beschikken over zo’n 3.000 zeugen, waarvan de biggen worden afgezet en gemest binnen Frievar. De varkenshouders werken alle op dezelfde wijze en werken met één dierenartsenpraktijk en voerleverancier.

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij Marktprijzen.