AlgemeenAchtergrond

Friese bedrijven starten centrum voor ruwvoer

Drie Friese bedrijven zijn een voercentrum gestart. Melkveehouders kunnen het ruwvoer dat zij zomers winnen afzetten bij het voercentrum en er in de winterperiode een compleet rantsoen op maat terugkopen.

Het initiatief komt van agrarisch adviesbureau Reflex dat een samenwerking is aangegaan met de agrarische handelsonderneming Hoogland en loonwerkbedrijf De Haan. In Leeuwarden hebben zij de beschikking over een terrein van 1 hectare met drie loodsen. Zij denken daarmee de voedselvoorziening van 4000 koeien te kunnen verzorgen.

Deze maand kregen de ondernemingen subsidie om hun plan te verwezenlijken. Agrarisch adviseur Klaas Stuiksma van het bedrijf Reflex is enthousiast over de eerste reacties die hij heeft ontvangen. “We hebben nu al zo’n 15 veehouders die interesse voor ons concept hebben getoond. Dat varieert van de aanvraag van een folder tot het maken van een berekening wat het concept hun op kan leveren”, aldus Struiksma. Boeren kunnen onder meer op hun mechanisatiekosten besparen.

De werkelijke kostenbesparing zal volgens de samenwerkende partijen per bedrijf verschillen, Struiksma aan een voordeel van 1 tot 3 cent per. Hij is zich ervan bewust dat het een grote stap is voor veehouders om het ruwvoerproces voor een groot deel uit te besteden. “Het gaat om een proces dat op gang moet komen.”

Beheer
WP Admin