AlgemeenOpinie

Fraude

De Landelijke Fraudehelpdesk is een groot succes. Sinds de oprichting in februari zijn er al 6.400 meldingen binnengekomen. Als men de berichten van de helpdesk leest raakt men onder de indruk van de inventiviteit van fraudeurs.

Zelf ben ik altijd geneigd om er in te trappen: brieven van miljonairsverenigingen die geld over hebben en besloten hebben dat naar mij over te maken als ik eerst even de kosten betaal, partijen wijn die met onwaarschijnlijke kortingen worden aangeboden (wel eerst even betalen), facturen voor advertenties waarvan ik mij niet kan herinneren dat ik die had geplaatst, investeringen in vakantieparken die nog ontwikkeld moeten worden. Er zit vaak iets verleidelijks in en ook zou het allemaal best waar kunnen zijn.

De grens tussen fraude en legaal geld uit de zak kloppen is trouwens vaag. Wat te denken van: een netje sinaasappels waarvan je er direct al drie moet weggooien, de verkoop van telefoonhoesjes voor 20 euro, terwijl de inkoop € 0,30 bedraagt, het aanbieden van druiven die niet naar druiven smaken, het incasseren van een bonus die je eigenlijk niet hebt verdiend, het declareren van onkosten die je privé ook gemaakt zou hebben, het aanbieden van hypotheken die je niet kunt terugbetalen, luchtwassers uitzetten vanwege de stroomkosten.

Het is allemaal net niet illegaal, maar fraai evenmin. Als ik iemand van onder de 50 in een Mercedes E-klasse zie rijden denk ik: dat kan niet eerlijk gegaan zijn. Mensen die business-class vliegen wantrouw ik. Hoe komen die aan zoveel geld? Uiteraard zijn wij allemaal zakkenvullers, alleen is niet iedereen er even handig in. De minder slimmen worden slachtoffer van fraudeurs en maken grote schulden.

Gelukkig is er altijd een Eurotop met een oplossing. Of Griekenland nu schuldig is omdat ze te veel geld hebben uitgegeven of de banken die te veel geld hebben geleend, beide worden gestraft. De Grieken met draconische bezuinigingen en de banken met een gedwongen kwijtschelding. Dat zou voor mij ook wel een oplossing zijn: als men mij de helft van mijn schulden kwijtscheldt wil ik voortaan best met Ryan Air vliegen, in een Toyota gaan rijden en tot mijn 59e doorwerken.

Beheer
WP Admin