AlgemeenNieuws

Fransen willen Mon810 in hele EU verbieden

Parijs – De Franse ministers van landbouw en milieu hebben de Europese Commissie gevraagd de transgene maissoort Mon810 in de hele Europese Unie te verbieden. Volgens Parijs tonen recente wetenschappelijke studies aan dat Mon810 te veel risico’s voor het milieu met zich brengt.

De Commissie heeft laten weten het verzoek in overweging te zullen nemen. ”We zullen de meegezonden wetenschappelijke informatie beoordelen en komen zo snel mogelijk met een reactie,” aldus een woordvoerder van commissaris John Dalli van volksgezondheid en consumentenzaken.


Frankrijk probeerde in 2008 met een zogenaamde vrijwaringsclausule het gebruik van Mon 810 op haar grondgebied tegen te gaan. Dat besluit is echter zowel door het Europese Hof van Justitie als door de Franse Raad van State vernietigd omdat de regering niet voldoende redenen zou hebben aangedragen. Frankrijk wil echter koste wat het kost toch de omstreden maissoort tegen houden en gaat nu een stap verder door om een EU-breed verbod te vragen. De minister voor milieuzaken heeft echter al aangekondigd dat ze zelf voor eind februari met een eigen verbodsmaatregel komt zodat Mon810 in ieder geval het komende zaaiseizoen niet toegepast zal kunnen worden.

Beheer
WP Admin