AlgemeenAchtergrond

Fransen importeren minder groenten

Frankrijk heeft dit jaar een stuk minder groente en fruit ingevoerd dan in vorige jaren.

Zo liep de import van tomaten terug met tien procent, die van courgettes met zes procent en die van komkommers met vier procent. Bij komkommers vertoonde de aanvoer uit ons land een daling met elf procent. Door de lagere aanvoer lag het prijsniveau voor buitenlands product in Frankrijk de laatste maanden echter wel aanzienlijk hoger.

Dat staat in een seizoenoverzicht van de agrarische infodienst Agreste. De invoer van tomaten en courgettes ligt ook onder het gemiddelde over de laatste vijf jaar. Bij tomaten moest Marokko vergeleken met vorig jaar bijna een kwart van de handel naar Frankrijk inleveren. Bij komkommers was vooral ons land de dupe van de dalende buitenlandse aanvoer. Daarnaast voerde Spanje drie procent meer komkommers naar de Fransen uit, waarbij dit land haar positie bij courgettes en tomaten wel op peil kon houden.

Agreste schrijft de gedaalde buitenlandse aanvoer niet zo zeer toe aan een mindere vraag in Frankrijk zelf maar aan de slechte weersomstandigheden in het voorjaar in zowel Marokko en Spanje als in noordelijker Europese landen. “Dat heeft de productie bij de belangrijkste leveranciers van Frankrijk danig onder druk gezet.” Daardoor lagen de prijzen voor de ingevoerde producten op een relatief hoog niveau. Zo brachten tomaten gemiddeld 48 procent en komkommers tien procent meer op dan vorig jaar. De Franse dienst meldt daarbij wel dat de buitenlandse aanvoer voor deze producten sinds de zomer weer is aangetrokken. De laatste maanden liggen de volumes daardoor ook weer hoger dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Het prijsniveau blijft desondanks hoger dan in het voorafgaande seizoen.

Ook de invoer van fruit lag dit jaar een stuk lager dan in vorige seizoenen. Zo werden een kwart minder kersen en abrikozen en zeven procent minder perziken naar de Franse markt aangevoerd. Ook hier hebben de slechte weersomstandigheden in de herkomstlanden een grote rol gespeeld.

Beheer
WP Admin