AlgemeenAchtergrond

Frankrijk bouwt aan afzetstructuur met APO’s

De Franse groente- en fruitorganisatie Interfel heeft met de erkenning van koepel Gefel zeven associaties van producentenorganisaties (APO) gebundeld.

Het gaat om APO’s voor de producten abrikoos, perzik, witlof, appel, peer, druiven, tomaten, komkommers en kersen. Een APO-constructie met landelijke bundeling van de afzet kwam in Nederland niet van de grond.

Frankrijk bouwt daarmee verder aan de afzetstructuur met landelijke bundeling per product in APO’s. Deze moeten de macht van telers versterken naar grootwinkelbedrijven. Telers zijn vrijwillig lid van de deze associaties.

De zeven Franse APO’s zetten nu al 1,7 miljoen ton groente en fruit af met een waarde van 1,5 miljard euro.  Koepel Gefel heeft tot doel ook de overige APO’s en ander producentenorganisaties aan zich te binden en sturing te geven aan de afzet. Volgens de Nederlandse landbouwraad ondersteunt de Franse overheid de ontwikkeling van landelijke APO’s en paste het daarvoor zelfs de wet aan.

Bronnen melden dat grote partijen als Cerafel/Prince de Bretagne zich kritisch opstelt in deze landelijke ontwikkeling. Volgens lobbyisten van deze partij in Brussel hebben telers vooral behoefte aan partijen waar ze vrij zijn meerdere producten af te zetten. Cerafel heeft deze positie al wel op de markt.

In Nederland is in 2009 goed gekeken naar de ontwikkeling op de Franse markt, stelt Thijs Jasperse, als voorzitter van telerscollectieven A8 en P8 tot begin dit jaar sterke voorvechter van APO-vorming in Nederland. In Nederland is één regionale APO actief.