AlgemeenNieuws

Fout varkenssperma veroorzaakt 35.000 euro schade

Deventer – Zeugenhouders hebben voor tienduizenden euro’s schade geleden als gevolg van een fout bij de spermaproductie op de locatie Helden van Varkens KI Nederland.

Op zaterdag 2 april zijn in Helden 680 doses sperma geproduceerd, waarbij veel te veel water in de verdunningsvloeistof is gebruikt. Hierdoor sterven de spermacellen veel sneller af.

Volgens directeur Jan Sallevelt zijn de protocollen niet gevolgd. De schade – grofweg 680 zeugen maal 21 verliesdagen maal €2,50 per verliesdag – bedraagt al gauw ruim 35.000 euro. Alle betrokken varkenshouders zijn geïnformeerd. Varkens KI Nederland is niet verzekerd voor dergelijke calamiteiten, maar Sallevelt belooft dat alle gedupeerden de schade vergoed krijgen. Die kan naast terugkomers ook bestaan uit kleine tomen biggen, tot aan onderbezetting in de mesterij op echt gesloten bedrijven toe.

Laboratoriummedewerkers hebben op 2 april aan de locatiemanager gemeld dat er fouten waren gemaakt bij het aanmaken van de verdunningsvloeistof. Die bestaat uit water aangemaakt met poeder. Uiteindelijk bleek er een derde te weinig poeder te zijn gebruikt.

Volgens Sallevelt heeft de betreffende locatiemanager eerst een tijdje zitten broeden op de melding. Vervolgens heeft hij de gemaakte fout niet gemeld aan het management van Varkens KI Nederland, en de mogelijke gevolgen afgewacht.

Pas bij het scannen (op ongeveer 19 dagen na inseminatie) kwamen veel lege zeugen aan het licht. Dit probleem kon snel herleid worden naar de productiedatum en vervolgens naar de afnemers. Na verder intern onderzoek kwam de gewraakte fout aan het licht.

Naast economische schade betekent dit voor Varkens KI Nederland ook grote imagoschade, aldus de directeur. Vooral het feit dat afnemers niet onmiddellijk zijn geïnformeerd weegt erg zwaar. ,,Dit kan ik niet repareren naar onze afnemers. Deze nalatigheid behoort tot de zwaarste misstappen die ons bedrijf kent. Calamiteiten moeten direct worden gemeld. Een menselijke fout is niemand vreemd, maar dit had een geroutineerde locatiemanager de kop gekost”, aldus Sallevelt. De productiemanager is jong en nog niet zo lang in dienst bij Varkens KI Nederland. De komende maanden zal de schade met de betreffende varkenshouders worden afgehandeld.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin