AlgemeenNieuws

Forse verliezen voor tuinders Zuid-Frankrijk

Aix-En-Provence – De groente- en fruittelers in de regio Bouche-du-Rhône rond Aix-en-Provence in Zuid-Frankrijk lijden dit jaar een ‘kolossaal verlies’ van 110 miljoen euro.

Zeker vijfhonderd bedrijven moeten daarom de komende weken stoppen met betalen tenzij er met spoed hulp wordt geboden.

Dat stelt de regionale Kamer voor de landbouw. Volgens de Kamer leed de regionale tuinbouw in 2009 al een gezamenlijk verlies van 85 miljoen. ‘’Het normaal verlopen jaar 2010 is niet voldoende geweest om de financiën weer op peil te brengen.’’ Volgens de Kamer zijn de telers van een reeks belangrijke producten getroffen waaronder vooral aubergines, komkommers, courgette, meloenen, sla, tomaten, appelen, peren, abrikozen en perziken.

Volgens de Kamer zijn de problemen veroorzaakt door de tegenvallende vraag, de crisis rond komkommers na de Ehec-uitbraken in Duitsland en Frankrijk en de moeilijke weersomstandigheden met vorst in februari, stormen in maart en hagel in mei en juni. Ook deze organisatie haalt daarbij de invoer van goedkoper product uit Spanje aan: ‘’Als het in Spanje slecht gaat, gaat het bij ons erg slecht.’’

Beheer
WP Admin