VarkensNieuws

Fokken op berengeur bewijst zich

Boxberg – De Nador Piétrain-eindbeer van Topigs-SNW en de Inodorus Piétrain-eindbeer van German-Piétrain blijken daadwerkelijk weinig berengeur op te leveren bij mannelijke slachtvarkens.

Dit blijkt uit onderzoek van het Landesanstalt für Schweinezucht in Boxberg (Baden-Württemberg). Onderzoeker Hansjörg Schrade stelt dat door de inzet van de Nador of Inodorus als eindbeer het mesten van beren met een geringe geurafwijking goed mogelijk is.

Op het varkensbedrijf in Boxberg zijn 64 beren van de Nador-eindbeer en 63 van de Inodorus gemest en geslacht. Met een soldeerdeerbout is het nekspek verhit en vervolgens met de menselijke neus de geur gemeten. Van de mannelijke nakomelingen van de Inodorus werd in 92,1 procent van de dieren geen enkele afwijkende geur waargenomen. Bij de beren uit de Nador als vader was dit zelfs 93,8 procent.

Uit het nekspek zijn ook de hoeveelheden aan Androstenon en Skatol bepaald. De hoeveelheid Androstenon bedroeg voor de Inodorus 529 nanogram per gram vet en voor de Nador 421nanogram per gram vet. Voor Skatol waren de gevonden waardes respectievelijk 75,5 en 66,1 nanogram per gram vet. De grenswaardes voor het wel of niet optreden van een afwijkende geur zijn 1.000 nanogram voor Androstenon en 250 nanogram voor Skatol. Deze waardes zijn vastgesteld in een onderzoek van L. Frieden van de Universiteit van Bonn.