AlgemeenNieuws

FNLI verwelkomt RIVM-rapport over zoutconsumptie

Rijswijk – De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is blij met het woensdag verschenen RIVM-rapport, waarin staat dat 85 procent van de Nederlandsers dagelijks te veel zout binnenkrijgen.

”Dit is een belangrijke stimulans voor de aangesloten bedrijven”, aldus adjunct-directeur Murk Boerstra van de FNLI.

De levensmiddelenindustrie heeft in 2007 de handen ineengeslagen om het zout in de producten te verlagen, via de Taskforce Zout. Hierbij zijn achttien bedrijven en branche-organisaties aangesloten, waaronder Vion, FrieslandCampina, Unilever, Pepsico en de Vigef (groente- en fruitverwerkende industrie). In totaal doen 75 bedrijven mee.

Dat heeft er volgens Boerstra al toe geleid dat in verwerkte groente in glas en blik het zoutgehalte met een kwart naar beneden is gebracht. Het zoutgehalte van generieke Goudse kaas is 14 procent verlaagd, in brood is 10 procent reductie gerealiseerd. Vion meldt dat in de periode 2010-2015 wordt gewerkt aan een verlaging van het zoutgehalte in alle vlugklaarproducten van 15 procent. Over alle branches is het zoutgehalte nu grofweg 10 procent lager.

Boerstra is daarmee behoorlijk tevreden, maar er mag van hem nog wel een tandje bij. Het uiteindelijke doel is een reductie van 25 tot 30 procent. Maar het valt niet mee; de fabrikanten willen ook niet inlveren op smaak en kwaliteit, geeft hij aan. ”Er bestaan wel zoutvervangers, maar daar kleven ook functionele nadelen aan. Je kunt zout er niet zomaar door vervangen.”

Zwanenberg Food Service maakte woensdag – inhakend op het RIVM-rapport – bekend op 1 maart een zoutarme kaasvervanger te introduceren onder het Kips-merk, Kees genaamd. Kees heeft 30 procent minder zout dan 48+ kaas en 60 procent minder verzadigd vet.

Volgens het RIVM concumeert 85 procent van de bevolking dagelijks meer zout dan goed voor ze is. De richtlijn ligt op 6 gram per dag. Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram per dag en vrouwen 7,5 gram per dag, aldus het RIVM woensdag.

Beheer
WP Admin