AlgemeenNieuws

FloraHolland wil telers, retail en exporteurs samenbrengen

Aalsmeer – FloraHolland wil de retail, telers van bloemen en planten en exporteurs samenbrengen in consortia. Het doel is om te komen tot sterkere ketens met langdurige afspraken over prijs, assortiment en verpakking. De bloemenveiling begint daartoe een pilotproject. FloraHolland wil meerdere consortia opzetten rond steeds één retailketen.

Algemeen directeur Timo Huges pleit er al langer voor dat de Nederlandse sierteelt grotendeels afscheid neemt van de bulkproductie. De teelt moet meer maatwerk leveren en zo een hogere marge kunnen behalen. De plannen vloeien voort uit een advies van onderzoeksbureau Roland Berger. De pilot gaat in 2012 van start.

FloraHolland merkt de laatste jaren toenemende prijsdruk op. Steeds meer bloemen en planten worden door supermarkten verkocht. Ze kopen vaak rechtstreeks, dus niet via de bloemenveiling, in. De productie is bovendien verregaand geïnternationaliseerd. FloraHolland ziet zichzelf toenemend als dienstverlener, die concepten aan kan leveren bij supermarkten.

Huges benadrukt in een interview met het Financieele Dagblad dat de hoofdaanvoer van bloemen en planten via de kloppen in Aalsmeer en Naaldwijk blijft lopen. Hij erkent dat de grotere kwekerijen beter in het model passen en dat kleinere kwekers mogelijk protesteren.

FloraHolland is in elk geval volgens Huges niet van plan zelf handelshuizen op te gaan kopen, zoals eerder groentenveiling The Greenery deed. FloraHolland blijft een faciliterend bedrijf, aldus Huges.