VarkensOpinie

Feiten graag

Varkens Vandaag wil een eerlijk en positief beeld van de sector neerzetten. De campagne kan nog concreter.

Deze week begon mooi. Maandagavond 5 september vond in Boekel (N.-Br.) de aftrap plaats van Varkens Vandaag. Een nieuwe stichting die zich ten doel stelt het imago van de sector te verbeteren. Over belangstelling had de organisatie niks te klagen. In het plaatselijk partycentrum waren zo’n 400 mensen aanwezig, de helft was varkenshouder, de andere helft komt uit de periferie. Het initiatief lijkt een schot in de roos. Boeren willen af van de constante stroom negatieve berichten over hun sector. Dat bleek maandag wel.

Kalversector

Om de gasten een gevoel te geven hoe imagoverbetering in zijn werk gaat, was Henny Swinkels uitgenodigd, topman bij VanDrie Group. Hij zette uiteen dat zijn sector 20 jaar geleden kampte met zaken die maatschappelijk niet goed lagen: kistkalveren, vermeende bloedarmoede bij kalveren en kalvergier. Dat is allemaal opgelost. De gier gaat naar de zuivering, voor de bloedarmoede is een oplossing gevonden en de kalfjes zitten in groepen. Bij VanDrie kunnen ze feiten laten zien. Hier stonden we, nu zijn we zover. Daar kun je mee voor de dag komen

Aantoonbaar

Niets ten nadele van Varkens Vandaag, de stichting is goed bezig. Tijdens de presentatie viel mij echter één ding op dat beter kan: de stichting wil de sector op een positieve wijze in het nieuws brengen en wekt daarbij de indruk dat op de varkenshouderij niets nadeligs valt aan te merken. Volgens mij moet het concre-ter. Ik hoorde niets over het realiseren van doelen, waarmee tegemoet wordt gekomen aan wensen in de samenleving. Zaken meetbaar maken, zoals in de kalverhouderij gebeurde. Daarvoor is het nodig initiatief te tonen. De varkenshouderij werkt hard aan de verlaging van het antibioticagebruik, maar veelal omdat het moet, niet uit eigen beweging.
De start van Varkens Vandaag is goed. Als de stichting zich dusdanig ontwikkelt dat bezwaren vanuit de maatschappij tijdig worden opgepakt en opgelost, wordt het nog mooier. Dus voordat de politiek ingrijpt.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin