AkkerbouwNieuws

Faunafonds moet over de brug komen

Gasselternijeveenschemond – Faunafonds moet vraatschade aan een perceel sla in Gasselternijeveenschemond toch vergoeden. Dat heeft de raad van State besloten.

Het Faunafonds had de schadevergoeding afgewezen, omdat de vollegrondsteler te weinig actie ondernemen had om schade te beperken. De rechtbank gaf de slateler gelijk in zijn bezwaar en ede hoogste rechter heeft die uitspraak nu bevestigd.

De teler heeft 32 jaar vollegrondsgroenten geteeld en in al die jaren, tot 2008 had hij niet of nauwelijks vraatschade door reeën. In de periode van december tot 2008 tot september 2009 mochten bij de teler een reegeit en een reebok worden afgeschoten om de wildstand te beperken of op peil te houden. De teler plaatste bovendien een knalapparaat en stokken met linten.

Heet Faunafonds vond dat de slateler – omdat het een kapitaalintensieve teelt betreft – zelf meer maatregelen had moeten nemen om schade te voorkomen. Maar de rechter oordeelt dat de handreiking van het faunafonds, noch het beleid van het fonds aanknopingspunten bieden, die dat standpunt ondersteunen.

Beheer
WP Admin