AlgemeenAchtergrond

FAO pleit voor beloning boeren met lage uitstoot broeikasgassen

In een klimaatdeal moet landbouw bedrijven op een manier waarbij relatief weinig schadelijke gassen vrijkomen worden beloond.

Dat stelt de wereldvoedselorganisatie FAO, onderdeel van de VN.

De FAO stelt dat het belonen van boeren op een wijze die goed is voor het milieu twee voordelen heeft. Enerzijds krijgen boeren in ontwikkelingslanden een beter inkomen. Anderzijds wordt klimaatverandering ingeperkt.

Meer dan 1 miljard mensen zijn volgens de FAO ondervoed. De wereldbevolking groeit tussen nu en 2050 met nog eens 3 miljard mensen. Veel bevolkingsaanwas vindt plaats in arme landen die bovengemiddeld worden getroffen door klimaatverandering.

Om de duurzame landbouwproductie te stimuleren moet geld worden vrijgemaakt, aldus FAO-econoom Leslie Lipper. “Op korte termijn kosten duurzame praktijken boeren geld.” Als voorbeeld noemt Lipper het braak laten liggen van grasland, zodat de bodem bij kan komen.

Ingrijpen is echter wel noodzakelijk. Volgens Lipper zijn boeren goed voor 10 tot 12 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Het percentage stijgt als ook ontbossing ten voordele van de landbouw wordt meegeteld.

De landbouw is volgens Lipper onbegrijpelijkerwijze nauwelijks aan bod gekomen op een klimaattop in Barcelona. Gesprekken in de Spaanse stad dienen als voorbereiding op een conferentie in Kopenhagen.

In Kopenhagen wordt een vervolg verwacht op het zogeheten Kyoto-protocol. Lipper denkt dat voor het stimuleren van de landbouwproductie en de verduurzaming ervan tot 2050 210 miljard dollar (141 miljard euro) nodig is.

Beheer
WP Admin