RundveeNieuws

Eyes on Animals ziet Leeuwarder markt als voorbeeld

Leeuwarden – De veemarkt in Leeuwarden is vanuit oogpunt van dierenwelzijn een van de betere veemarkten in Europa. Dat schrijft dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals in een bericht aan de Europese Commissie en de Nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA).

Schendingen van het dierenwelzijn, zoals in 2006 nog aan de orde met slachtkoeien, zijn niet meer geconstateerd. De veemarktorganisatie en handelaren weten hoe ze moeten handelen. Het vee heeft genoeg ruimte, drinken en voer. Wel komt het nog voor schapen en kalveren bij het verhokken of inladen in de vrachtwagen aan de staart worden opgetild. “Bij te langzaam lopende koeien wordt de staart wel eens gedraaid, erg pijnlijk”, zo zegt Eyes on Animals. In de gevallen waarin dat is geconstateerd, waren soms andere mensen dan veemarktpersoneel en handelaren betrokken, bijvoorbeeld chauffeurs.

Eyes on Animals bezocht vorige maand zowel de schapen-, kalver-, als de slachtkoeienmarkt en stelde vast dat veel ten goede is veranderd op de Leeuwarder markt. Duidelijk is dat dierenwelzijn nu veel meer aandacht krijgt, aldus de dierenrechtenorganisatie.

Beheer
WP Admin