AlgemeenNieuws

Eyes on animals gaat veetransporteurs trainen

Amsterdam – Medewerkers van dierenorganisatie Eyes on Animals gaan Hongaarse veetransporteurs van internationaal veevervoerder Keus en Mollink trainen in dierenwelzijn tijdens het transport. Komend weekend gaan twee medewerkers van Eyes on animals naar Hongarije, waar de chauffeurs een dag les krijgen over het behandelen van vee tijdens het transport.

Aanleiding van de training zijn dierwelzijnsproblemen die ontstonden tijdens een rundveetransport van Keus en Mollink van Hongaarse runderen naar Turkije. Een vrachtwagen van het bedrijf stond toen twee dagen in de hitte bij de Turkse grens, zonder goede verzorging van het vee.

Henk-Jan Keus van het veevervoerbedrijf reageerde toen dat het een situatie van overmacht was, omdat de vrachtwagen door de douane werd tegengehouden en ook niet terug mocht. Keus en Mollink is hierop in gesprek gegaan met Eyes on Animals, waarbij is afgesproken dat ze de training zouden komen geven.

”Het kost me zeker geld om dit te regelen, maar het kost me minder dan wat het incident me vorig jaar heeft gekost”, aldus Keus. Hij wijst erop dat hij en Eyes on Animals hierin een gezamenlijk belang hebben: het zo goed mogelijk vervoeren van vee van A naar B.

De situatie bij de Turkse grens is mede door toedoen van Eyes on Animals inmiddels verbeterd. ”Er is inmiddels voldoende water, stro en hooi verkrijgbaar, waardoor we de dieren goed kunnen verzorgen. Maar de wachttijden aan de grens zijn nog steeds erg lang. Dat kan soms oplopen tot vier dagen”, aldus Keus. Eyes on Animals heeft recent in Ankara gesproken over de kwestie.

Eyes on Animals geeft vaker trainingen over dierenwelzijn tijdens transport. In België worden bijvoorbeeld trainingen gegeven aan de verkeerspolitie. ”Die zijn heel effectief”, aldus een woordvoerder van Eyes on Animals. De dierenwelzijnsorganisatie gaf eerder ook training aan de Nederlandse chauffeurs van Keus en Mollink.

Beheer
WP Admin