AlgemeenAchtergrond

Extremisten Kaukasus claimen aanslag op trein

Extremisten uit de Kaukasus hebben woensdag op internet de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag vorige week op een trein op het tracé tussen de Russische hoofdstad en Sint Petersburg waarbij 26 doden vielen.

De website waar de claim verscheen, wordt in verband gebracht met Tsjetsjenen. “De operatie werd voorbereid en uitgevoerd, samen met andere sabotageacties, vanaf begin dit jaar en was met succes gericht tegen strategisch belangrijke plaatsen in Rusland, op bevel van de Kaukasische emir Dokkoe Oemarov”, luidde de verklaring. Oemarov beweert de leider te zijn van ‘het Kaukasische emiraat’. Hij zou proberen islamitische strijdgroepen in de regio onder een noemer te brengen.

Vrijdagavond ontplofte op de spoorlijn een bom toen de luxe sneltrein van Moskou naar Sint Petersburg, de Nevski Express, passeerde. Naast de doden raakten circa honderd mensen gewond.

Onderzoekers menen dat de daders in extremistische, islamitische kringen in de noordelijke Kauksusus moeten worden gezocht. Zo zoekt de politie Pavel Kossolapov, een ex-militair die overliep naar het kamp van de wijlen Tsjetsjeense terrorist Sjamil Basajev en die sinds 2007 verdacht wordt van het plegen van aanslagen.

Beheer
WP Admin