AkkerbouwOpinie

Extra water

Augustus was net als juni en juli erg heet en droog. Niet alleen gaf de droogte geringere oogsten, er was ook veel extra werk; de jonge kersenboompjes hadden wekelijks water nodig.

Zoals ik in een eerdere weblog al schreef, werden de nodige lavendelplanten gestolen. Bovendien zagen we sporen van wilde varkens. We hebben dus snel een hekwerk rondom het veld gezet. De planten staan zojuist voor de tweede keer in bloei. Mijn vrouw heeft op het veld een partytent opgezet. Goed beschermd tegen de zon – het was meer dan 35 graden – verwerkt ze de verse lavendel direct tot kransen. Als eerste proef maakt ze er 50.

Hoge voerprijzen

Net als juni en juli begon ook augustus loeiheet. De geringere tarweoogst heeft al geresulteerd in hoge tarweprijzen. De korrelmais is ook grof aangetast door de hitte en vochttekort. Ik denk dat de maisopbrengst 20 tot 30 procent lager is dan vorig jaar. Dus ook de mais zal duur blijven of worden. In ons kleine boerenbondwinkeltje verkopen we korrelmais al voor omgerekend €27 per 100 kilo. Ongekend hoog. Vandaag zag ik bij een diervoederhandelaar tarwe liggen voor €31 per 100 kilo.

Extra water voor de kersen

De enorme hitte en droogte geven veel extra werk: we voorzien de jonge, zoete kersenboompjes wekelijks van water. Een mobiele generator stelt een waterpomp in werking en vult een oude gierton. Via een eenvoudig pvc-pijpje in plaats van de ketsplaat vloeit het water mooi in de rij met boompjes. Met een snelheid van 2 kilometer per uur rolt de combinatie door de rijen. Het is slechte zandgrond, het lijkt wel of ik met trekker op het Scheveningse strand rijd, alleen de zongebruinde dames ontbreken… Wel heb ik bezoek van zwaluwen (zie filmpje). Ze zwermen continu rond de trekker. Wat zou de reden zijn? Vinden ze de trekker niet mooi? Of hebben ze nesten? Nee, dat zal het niet zijn, want het is een open veld en bovendien augustus. Een medewerker weet het. Het rijden van de trekker doet vele torretjes en vliegen vanuit het dorre gras en onkruid omhoog dwarrelen. Dus ze jagen op voedsel dat rondom de trekker beschikbaar komt. Slimme beestjes!

Betrekkelijk

Op de Olympische Spelen is Nederland geëindigd op de veertiende plaats, Hongarije op de achtste. Veel sporters hebben jarenlang ziel en zaligheid gegeven om een plak te winnen. Mijn gevoel zegt dat het besteedbare budget hier in Hongarije toch een beetje lager is dan in het rijke Nederland. Ook wonen hier een 40 procent minder mensen. De Magyaren hebben dus een wereldprestatie geleverd!

Vlakbij ons dorp wordt elk jaar een motorfestival gehouden. Een bonte stoet aan mensen en motoren komt er op af. Helaas verongelukt een 24-jarige jongen uit ons dorp na afloop van dit feest. Het geeft maar weer eens de betrekkelijkheid van alles aan. Zelfs iets groots als de Olympische Spelen is dan maar erg klein.

Beheer
WP Admin