RundveeNieuws

Extra onderzoek in rechtszaak illegale spermawinning

Den Haag – De Haagse rechtbank vindt dat nader onderzoek moet worden gedaan in het onderzoek naar illegale spermawinning door veefokker Arjan Pons. Het nader onderzoek richt zich onder meer op de analyses van het Van Haeringen Laboratorium en op verklaringen van afnemers van Pons.

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deed in het najaar van 2011 huiszoeking op verschillende bedrijven  in Noord-Holland, Friesland, Gelderland en Zuid-Holland, omdat er aanwijzingen waren voor illegaal gewonnen sperma.

De zaak kwam woensdag voor het eerst voor de rechter. Pons was zelf niet bij de behandeling aanwezig. Hij heeft eerder verklaard dat hij wordt aangepakt omdat hij de grote KI-bedrijven concurrentie aandoet. KI Samen en CRV hebben in deze zaak aangifte gedaan. Officier van justitie Renske Mackor verwijt de fokker dat hij sperma heeft gewonnen, zonder daarvoor de vereiste erkenning te hebben. Pons ontkent dat niet. Hij stelt dat dat algemene praktijk is in veefokkend Nederland. Volgens hem maken KI-bedrijven die zelf over een erkenning beschikken zelfs gebruik van niet-erkende spermawinners.

Pons’ verdediger Diantha van Eijsden voerde bij de rechtbank aan dat feitelijk sprake is van een gedoogsituatie in Nederland. Er is maar een beperkt aantal bedrijven met een erkenning en daarnaast is een groot aantal bedrijven dat wel sperma wint, maar niet over een officiële erkenning beschikt.

De Haagse rechtbank vindt het op dit moment niet zo relevant of de illegale winning van sperma op andere bedrijven wel of niet wordt aangepakt door het openbaar ministerie. “Als sprake is van massale wetsovertreding, is er nog geen sprake van gedogen”, aldus rechter Edwin Rabbie.

De rechtbank heeft de strafzaak woensdag geschorst om extra onderzoek te laten doen. Later dit jaar zal de zaak inhoudelijk worden behandeld.

Beheer
WP Admin