AkkerbouwAchtergrond

Expanderen via aandelen

Zijn aandelen in een 277.000 hectare groot Russisch akkerbouwbedrijf lucratief?

Beleggen in landbouw is sexy. Niet zo verrassend dus dat op de valreep van dit jaar een compleet akkerbouwbedrijf naar de effectenbeurs in Stockholm gaat. Iedereen die dat wil, kan vanaf nu aandelen kopen van het mega-akkerbouwbedrijf Black Earth Farming. Ook een Nederlandse akkerbouwer kan zo mede-eigenaar worden en expanderen in het buitenland.

Haalt dit landbouwbedrijf de komende 10 jaar meer rendement uit uw kapitaal dan het vermogen in uw eigen bedrijf oplevert? Dit akkerbouwbedrijf telt 277.000 hectare, meldt het jaarverslag van 2006 op de website www.blackearthfarming.com. Dit areaal, zo groot als de provincie Drenthe, hebben de Zweedse en Russische investeerders in de afgelopen 3 jaar voor pakweg €300 per hectare bijeen gesprokkeld van private grondbezitters.

Het meeste land is sterk verwaarloosd. In 2007 is nog slechts van 52.000 hectare graan geoogst. Er valt dus nog heel veel te ontginnen op dit bedrijf. Dat vergt enorme investeringen in vooral machines, kunstmest, spuitmiddelen en arbeid. Om dit alles te financieren willen de ondernemers zo’n €200 miljoen van de beurs ophalen.

Volgens het jaarverslag draait het akkerbouwbedrijf nog met verlies. In 2006 bedroeg het tekort €5,3 miljoen. Dat is over het productieareaal een negatief saldo van circa €100 per hectare. Er hoeft dus wat productiestijging en efficiëntie betreft niet veel te gebeuren en het bedrijf maakt forse winst. Aandelen kopen dan maar?

De zeer vruchtbare zwarte Russische aarde in combinatie met moderne westerse technologie biedt nog geen garantie op gouden bergen. Want er kleven ook grote risico’s aan, zoals het droge lokale klimaat en ook het onzekere politieke klimaat. Wat wanneer de grondprijzen aldaar stijgen naar bijvoorbeeld €6.000 per hectare? Goed nieuws voor uw aandelenkoersen, maar het zet ook spanning op de onduidelijke Russische eigendomsrechten.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin