AlgemeenAchtergrond

Ex-directeur van Profruco ontkent mismanagement

Koen Torfs, ex-directeur van de Belgische fruitveiling Profruco ontkent dat hij ontslagen is vanwege mismanagement.

“Dat zullen Filip Lowette van de Belgische Fruitveiling, de huidige Profruco-voorzitter Patrick Thoen en de huisbankier KCB van Profruco onderschrijven”, aldus Torfs. Volgens hem ligt de reden van zijn ontslag in een ‘uit de hand gelopen twist over het personeelsbeleid’.

Patrick Thoen bevestigt het verhaal van Torfs. “Hij heeft geen financiële blunders begaan. Hij is ontslagen omdat er spanningen waren tussen de aandeelhouders, directie en personeel”, verklaart hij.

Torfs stelt dat Profruco bij zijn aantreden, medio 2007, verliesgevend was. “Mijn eerste boekjaar dat in juni 2008 afliep, heb ik met een positief resultaat afgesloten.” Torfs verwerpt verder de relatie tussen de financiële problemen en de nieuwbouw van de veiling. “De beslissing voor nieuwbouw was voor mijn indiensttreding al genomen. Ik ben binnen het beschikbare budget gebleven”, aldus Torfs.

Bovendien stelt hij dat hij destijds al een aanzet heeft gegeven tot fusie met de Belgische Fruitveiling. “De fusie heeft dus niets te maken met mijn ontslag.”

Volgens Thoen is fusie noodzakelijk omdat de veiling te klein is geworden. De financiële problemen zijn vooral te wijten aan een mislukte perenoogst en slechte prijsvorming van hardfruit.

Beheer
WP Admin