Maisdag
Op 6 september 2022 was de Maisdag!
Het was een erg geslaagde dag! Een dag waarbij zien, beleven, praktische kennis en netwerken voorop stonden!
Bekijk hieronder de aftermovie:
Programma
Thema’s tijdens de Maisdag:
Voer
- Mais is dé zetmeel bron en dus bron van energie voor melkkoeien;
- Cruciaal voor de bewaring; verdichting van de mais, foliekwaliteit en inkuilmiddel;
- Maisteelt is keuzes maken; onderzaai of nazaai / welk ras / welk oogstmoment.
Mechanisatie
- De voor- en nadelen van een korrelkneuzer;
- Verklein het risico op fusarium door de maisstoppels direct te verhakselen;
- Hoe werkt Directzaai van mais in grasland?;
- Welke grondbewerking pas je toe na de maisoogst i.c.m. vanggewas.
In mei zijn er demovelden ingezaaid door KWS, Pioneer en Limagrain. Deze partijen hebben hun eigen maisrassen op verschillende demovelden aangelegd om op 6 september te laten zien. Hier zijn een aantal beelden van gemaakt:
Sprekers
Arjan Geerets
Area Sales manager Zuid-NederlandOnderwerp presentatie workshop:
Een slimme vent zaait Dent
- In de maisgenetica bestaan 2 soorten: Dent- en Flint-mais. De verschillen tussen Dent en Flint en de voordelen van Dent tov Flint worden uitgelegd in de workshop.
- In- en uitkuilmanagement snijmais met het gebruik van inkuilmiddelen
- Nieuw: Blue N = Bacteriën die stikstof uit de lucht halen en afgeven in het gewas
Wim Jaspers
RuwvoerspecialistOnderwerp presentatie workshop:
Mais zonder alcohol
- Gisten blijken de belangrijkste veroorzakers van droge stof verlies, minder smakelijk ruwvoer, broei en schimmeluitbraken en produceren alcohol
- Overzicht van micro-organismen, wat ze consumeren en de gevolgen
- Praktijk mais , behandeld en onbehandeld in bakken, ruik, voel en beoordeel zelf
- Nieuw: Bacteriestam Lactobacillus hilgardii I-4785, innovatie binnen de kuilverbeteraars
Gert Roelofs
Voedings-adviseur Nutagro en HBO-docent melkveevoedingOnderwerp presentatie Kennisschuur:
Mais: super energiebron
- Nutritionele waarde van zetmelen en vezels
- Effect van diverse vormen van maiszetmeel
- Maiszetmeel en koe-gezondheid
- Mais in laag-eiwit-rantsoenen
Zwier van der Vegte
Voorzitter werkgroep Demo & Praktijk van innovatieprogramma Bemest op z'n BestOnderwerp presentatie Kennisschuur:
Stikstof benutten en kosten besparen:
“Een nauwkeurige toediening van mest op het land verbetert de benutting, vermindert de ammoniakemissie en bespaart kunstmest. We laten zien welke factoren van invloed zijn en hoe je dit realiseert.”
Locatie
De Marke
Roessinkweg 2
7255 PC
Hengelo (Gld)
Agro-innovatiecentrum De Marke is en blijft een uniek onderzoeksbedrijf. Het onderzoek op proefboerderij De Marke is gericht op een toekomstbestendige melkveehouderij op zandgrond. Het onderzoek op proefboerderij De Marke is gericht op een toekomstbestendige melkveehouderij op zandgrond. De vier hoofdthema’s zijn: natuurinclusieve landbouw, kringlooplandbouw, precisielandbouw en klimaat. Dit sluit aan bij de aanwijzing van de Achterhoek als innovatieregio voor kringlooplandbouw door het ministerie van LNV. De ambitie is dat melkveehouders met WUR samen nieuwe programma’s gaan ontwikkelen voor onderzoek op De Marke. Maar de toekomst van Agro-innovatiecentrum De Marke is breder dan alleen onderzoek.