AlgemeenAchtergrond

Europa moet aan lage dollarkoers wennen

De Amerikaanse dollar daalde afgelopen week licht ten opzichte van de euro.

Een euro is nu 1,49 dollar waard tegen 1,48 dollar een week eerder. De vrees dat we langdurig te maken krijgen met een lage dollarwaarde, zoals eerder voorspeld door onder meer ING Bank, krijgt steeds meer gestalte nu Europa economisch beter lijkt te presteren dan de VS.

Dat zou betekenen dat Europa ook eerder de rente omhoog zal schroeven en zo de toevoer van euro’s beperkt, en dat de euro dus in waarde relatief toeneemt.

Het Europese consumentenvertrouwen steeg deze week tot het hoogste niveau sinds de van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers veertien maanden geleden. Volgens analisten is het vertrouwen terecht en dus duurzaam. Consumenten zullen langzaam aan weer meer gaan kopen, en de supermarkt vaker verruilen voor het restaurant. De Europese Unie lijkt de ergste recessie sinds ruim zestig jaar achter zich te laten wanneer naar groeicijfers wordt gekeken.

Jean Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), verwacht voorzichtig herstel, aantrekkend in de tweede helft van 2010. Probleem is dat de banenmarkt waarschijnlijk pas in 2011 aantrekt, waardoor grondprijzen stagneren (mensen durven geen huis te kopen) en men de hand op de knip houdt. Zijn Nederlandse collega Nout Wellink noemt het herstel fragiel, en ziet potentiële beren op de weg.

Een kleine beer is reeds gesignaleerd: Dubai. De economie van het de hemel in geprezen en bouwende Golfstaatje bleek deze week deels op drijfzand gebaseerd, wat onmiddellijk druk zet op koersen van aandelen, de waarde van olie en de waarde van de dollar. Dubai heeft immers een buitenlandse reserve die het kan verkopen en die vooral uit dollar bestaat.

Beheer
WP Admin