AlgemeenNieuws

Europa kan niet dwingen tot ontpoldering Hedwigepolder

Brussel – De Europese Commissie heeft geen juridische mogelijkheden Nederland te dwingen de Hedwigepolder onder water te zetten. Dat schrijven diplomaten van EU-lidstaten in een geheim document, aldus De Telegraaf, dat zegt over het document te beschikken. Bronnen in Brussel kunnen het document niet direct bevestigen.

Het document is opgesteld onder supervisie van de Vlaamse Kurt Vandenberghe, de hoogste ambtenaar van Eurocommissaris voor milieu Janez Potocnik. Het stuk biedt achtergrondinformatie voor Brusselse ambtenaren in het zeer complexe dossier. De Europese Commissie kondigde eerder een zogeheten inbreukprocedure aan. Nederland krijgt van Potocnik twee maanden om uit te leggen waarom het de verplichtingen niet nakomt. Wanneer het antwoord niet tevreden stemt, volgt een gang naar het Europees Hof in Luxemburg.

Het Hof kan echter alleen boetes opleggen en niet dwingen tot ontpoldering. Volgens het document waar De Telegraaf de hand op legde, kan alleen worden gecontroleerd of Nederland zich aan de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn houdt. In de richtlijnen wordt geen gewag gemaakt van de Zeeuwse polder, waarvan het Nederlandse gedeelte drie vierkante kilometer beslaat.

Beheer
WP Admin