AlgemeenAchtergrond

“Eurolanden moeten tekorten terugdringen”

Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de zestien eurolanden opgeroepen om hun tekorten ‘uiterlijk in 2011’ terug te dringen.

Hij deed zijn oproep vandaag in een interview in de Duitse krant Bild am Sonntag. “Om het vertrouwen in de overheidsfinanciën te waarborgen, moeten tekorten uiterlijk 2011 en voor sommige landen al in 2010 worden teruggedrongen”, zei Trichet.

“In Europa en de rest van de wereld moeten lessen worden getrokken uit de financiële crisis om het financiële systeem weerbaarder te maken”, voegde hij hieraan toe.

Griekenland, een van de eurolanden, kreeg de afgelopen weken lagere waarderingen van kredietbeoordelaars. Het land kampt met grote tekorten, die dit jaar waarschijnlijk oplopen tot 12,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

De landen met de euro hebben afgesproken om het begrotingstekort niet verder te laten oplopen dan 3 procent van het bruto nationaal product, in het zogenaamde Stabiliteitspact. Bijna alle eurolanden, waaronder Nederland, zijn deze grens inmiddels gepasseerd door de economische crisis.

Beheer
WP Admin