AlgemeenAchtergrond

Eurokoers wisselvallig, rente weer omhoog

Voor de handel biedt de wisselkoers vooralsnog weinig soelaas. De euro stijgt een beetje, daalt dan weer een beetje, om vervolgens weer te stijgen. Het algemene beeld blijft dat de euro hard als een rots blijft. Analisten gaan er toenemend van uit dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verhoogt.

De bank Credit Suisse denkt dat de rente de komende zes maanden wordt verhoogd met 70 basispunten. De ECB wil de inflatie beperken nu meer euro’s door Duitsland, Frankrijk en Nederland naar het noodlijdende Griekenland worden gestuurd.

De aankondiging van meer euro’s aan steun leidt opmerkelijk genoeg eerst tot een stijging van de waarde van de euro. Op maandbasis is de euro ongeveer een procent in waarde gestegen tegenover de Amerikaanse dollar en het Britse pond. Het steunpakket was immers afhankelijk gemaakt van een uitgebreid hervormingspakket in Griekenland, waarbij 28 miljard euro wordt bezuinigd en door de overheid 50 miljard euro wordt opgehaald met de verkoop van staatsbedrijven.

Hiermee lijken de grootste zorgen betreffende de Eurozone even weggenomen. Op termijn betekent een groter aanbod van euro’s bij een gelijke vraag dat de euro in waarde licht zal dalen. In de VS blijft het monetaire beleid echter gericht op het stimuleren van economische groei en als een renteverhoging daarom uitblijft, blijft de euro relatief sterk.

De renteverhoging betekent dat commerciële banken hogere leenkosten krijgen en deze dus door zullen geven aan eerst elkaar (Euribor) en dan uiteindelijk aan de klant. De Euribor is na een periode gelijk te zijn gebleven weer licht gestegen.

Beheer
WP Admin