AlgemeenNieuws

‘Eurocrisis zet landbouwbudget onder druk’

Lincoln – Het Europese budget staat onder enorme druk en dat zal onvermijdelijk ook gevolgen hebben voor de landbouwuitgaven.

Dat stelde de Engelse staatssecretaris voor landbouw Jim Paice tijdens de opening van het akkerbouw-evenement Cereals 2012.

”De boeren in Europa zijn niet imuun voor de druk die andere sectoren ondervinden. De verergerende crisis in de eurozone zal zijn weerslag hebben op de discussies over het hele EU-budget en over dat voor het landbouwbeleid die later dit jaar gaan plaatsvinden”, zeiPaice. “Wij zijn niet de enigen die vinden dat de economische crisis gevolgen moet hebben voor wat we aan de landbouw willen uitgeven. De recessie geeft ons alleen maar meer amunitie in die discussie,” aldus Paice.

Paice benadrukte echter wel dat de Engelse regering het landbouwbudget stapsgewijs wil verlagen. De bezuinigingen, met name op de toeslagrechten, worden dan uitgesmeerd over de looptijd van zeven jaar die voor het GLB geldt. De bewindsman houdt er bij dat alles wel rekening mee dat de onderhandelingen over het nieuwe landbouwbudget en –beleid door de huidige crisis vertraging oplopen.