AlgemeenAchtergrond

Euro stijgt in waarde, rente lijkt gelijk te blijven

De waarde van de euro neemt toe. Analisten denken dat de Europese Centrale Bank (ECB) toch de rente die zij berekent aan commerciële banken zal verhogen.

Hierdoor wordt naar verwachting minder geleend en neemt de inflatie af. Voor exporteurs in de agribusiness betekent een hogere waarde voor de euro een slechtere afzetpositie.

De inflatie loopt op. Volgens de Europees geharmoniseerde methode steeg de Duitse inflatie in februari op jaarbasis met 2,1 procentpunt. Het betreft de grootste stijging op jaarbasis sinds oktober 2008. Duitsland heeft de grootste economie van de Europese Unie, en geldt als maatgevend. De ECB heeft als doel de inflatie in de Eurozone onder de 2 procent te houden.

De euro was vrijdagmiddag 1,377 Amerikaanse dollar waard, tegen 1,36 dollar een week eerder. De euro is tevens 0,85 Britse ponden waard, tegen 0,83 ponden een week eerder. Daarmee staat de euro op het hoogste niveau sinds 10 november. De flexibiliteit van de ECB richting Ierland en Portugal geeft bovendien hernieuwd vertrouwen in economisch herstel in de Eurozone.

Investeringsbank Morgan Stanley verhoogt de verwachte waarde van de euro. Op 31 maart zal de euro 1,32 dollar waard zijn, aldus de Amerikanen. Eerder werd uitgegaan van 1,25 dollar. Op het einde van het jaar zal de koers echter dalen tot 1,24 dollar, aldus de bank. De Amerikaanse economie trekt dan weer aan.

Waar exporteurs gebaat zijn bij een zwakke euro, is het voor agribusiness bedrijven die investeren of opereren buiten de Eurozone vanzelfsprekend voordeliger als de euro hard is. Olie en graan worden doorgaans in dollars verrekend op de wereldmarkt, en worden bij een harde euro ook relatief goedkoper voor bedrijven in de Eurozone.

Wanneer de ECB daadwerkelijk de rente verhoogt, heeft dit vermoedelijk weinig effect op de financieringslasten van boeren en agribusiness. De rente staat nu met een niveau van 1 procent historisch laag. De financieringskosten van commerciële banken zijn dus historisch laag, maar omdat deze buffers opbouwen hebben ze de financieringslasten van klanten slechts mondjesmaat omlaag gebracht.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin