AlgemeenAchtergrond

Euro op hoog niveau, rente loopt op

De waarde van de euro blijft rond een hoog niveau van 1,38 dollar bewegen, maar kan op termijn dalen.

Amerikaans economisch herstel trekt aan terwijl in Europa de rentes op staatsobligaties van Griekenland, Ierland en Portugal dichtbij recordniveaus liggen. Dat betekent dat economisch herstel in de Eurozone in de ogen van investeerders blijkbaar erg ongelijk zal zijn.

De inflatie ligt in de Eurozone op 2,4 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) hintte vorige week reeds op een renteverhoging. Deze week zei de Duitse ECB-bestuurder Axel Weber dat wellicht wordt gekozen voor een serie renteverhogingen voor commerciële banken. Wanneer de leenkosten van banken omhoog gaan, verhogen deze de rente aan elkaar (de Euribor) en uiteindelijk aan de klant.

Hierdoor wordt lenen voor de agribusiness duurder, waardoor een renteverhoging effectief economisch herstel kan vertragen. De ECB-rente en de Euribor staan nu echter al op bijzonder lage niveaus van respectievelijk 1 en 1,1 procent. De ECB zal de rente volgens analisten slechts in beperkte stappen van hoogstens 0,5 procentpunt verhogen, te beginnen in April.

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet hamert op de ECB doelstelling de geldontwaarding te beperken tot 2 procent. Bij een te grote inflatie komt economisch herstel in gevaar. De keuze is echter niet onomstreden. De inflatie kan worden beperkt met een hogere rente. Sparen wordt immers voordeliger, en lenen duurder. Hierdoor neemt de toevloed van kapitaal op de markt af, en wordt inflatie gestuit. Daar staat echter tegenover dat de waarde van de euro verder kan toenemen,
Een hoge waarde voor de euro is tot dusver niet catastrofaal gebleken voor de economieën van de Eurozone. Omdat aardolie in dollars wordt berekend, verlicht de wisselkoers nu de pijn van een olieprijs ver boven de 100 dollar. Zowel in Duitsland als Nederland loopt de export goed door.

Uiteindelijk zijn de belangrijkste markten voor de meeste producten met name binnen de Eurozone te vinden.

Beheer
WP Admin