AlgemeenAchtergrond

Euro daalt in waarde, rente stabiel laag

De euro is in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar, de Russische roebel en het Britse Pond door vrees voor een renteverhoging, die economisch herstel kan beperken.

De euro tikte deze week een niveau van 1,344 dollar aan, het laagste niveau sinds 18 januari. Een lage waarde is goed voor de export van de agribusiness, en wordt zelfs gezien als de motor van de indrukwekkende Duitse groei.

De producentenprijzen zijn in Duitsland veel harder gestegen dan voorzien. Een hoge inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) ertoe dwingen de rente te verhogen. De meest maatgevende rente die de ECB commerciële banken berekent, ligt nu op een historisch laag niveau van 1 procent. De rente die de ECB berekent geldt als maatstaf voor het Euribor-tarief, dat door commerciële banken weer vaak als referentie wordt gebruikt bij leningen aan bedrijven.

De Euribor met een looptijd voor drie maanden beweegt de laatste dagen rond de 1,08 procent. Voor de economische crisis omvang kreeg lag de rente vier keer zo hoog. Banken rekenen echter risico-opslagen, waardoor lenen voor bedrijven zelf nog niet duidelijk goedkoper is. Banken bouwen met de risico-opslagen naar eigen zeggen buffers op die ze door de politiek wordt opgelegd.

De euro wordt verder omlaag gedrukt door gedaald consumentenvertrouwen in Frankrijk, en door de blijvende leenlust van banken. Het lijkt toch langer te duren tot commerciële banken in de EU het goedkoop-lenen-infuus van de ECB duidelijk achter zich laten. De voorzitter van de ECB, Jean-Claude Trichet, meldde deze week dan ook dat economisch herstel nog altijd niet structureel kan worden verklaard.

Een lagere waarde voor de euro vertaalt zich wel in hogere grondstofkosten. Olie maar ook granen en soja worden vaak in dollars berekend, De graanprijzen zijn echter wel gedaald, maar de olieprijs bereikte donderdag de 103 dollar, het hoogste niveau van het jaar.

Beheer
WP Admin