AlgemeenAchtergrond

Euribor en waarde euro lopen op

De leenkosten voor boeren en tuinders zouden de komende maanden langzaam kunnen stijgen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft namelijk voor het eerst in drie jaar de rente verhoogd, en wel van 1 procent tot 1,25 procent.

Analisten gaan ervan uit dat de rente in juli opnieuw met 0,25 basispunten wordt verhoogd tot 1,50 procent. Op het einde van het jaar ligt de rente naar verwachting op 1,75 procent. Voor de crisis in 2009 begon lag de rente overigens rond de 4 procent.

De ECB-rente moet worden opgebracht door commerciële banken. Die geven een renteverhoging door wanneer ze elkaar lenen. Dit rentetarief, vaak een maatstaf bij leningen van bedrijven, is de laatste negen handelsdagen opgelopen van 1,21 tot 1,29 procent.

De ECB nam de rentestap volgens voorzitter Jean-Claude Trichet omdat de inflatie in de Eurozone vermoedelijk verder zal oplopen. De aardolieprijs stijgt immers door de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Tegelijk loopt de voedselprijs op. Deze week tikte de maisprijs op de wereldmarkt bijvoorbeeld twee keer een recordniveau aan.

De inflatie in de Eurozone ligt sinds december boven de 2 procent. Op dit moment is deze 2,6 procent, waar de ECB een niveau onder de 2 procent wenselijk acht.

De rentestap zou de waarde van de euro kunnen doen toenemen. Sinds Trichet voor het eerst hintte op een renteverhoging is de euro 6 procent in waarde gestegen.

Voor de handel is dat slecht nieuws en juist de export is de motor achter economisch herstel in de Eurozone. Volgens analisten van ABN Amro neemt Trichet met de rentestap dan ook een risico.
De waarde van de euro is toegenomen van 1,41 tot 1,44 dollar en van 0,87 tot 0,88 Britse ponden. Het voordeel van een sterke euro is wel dat in dollars verrekende grondstoffen als graan en olie relatief goedkoper worden.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin