AlgemeenAchtergrond

Euribor daalt, uitzicht op verdere daling

De 3 maanden Euribor-rente is deze week opnieuw gedaald en staat nu op 1,53 procent. Dat is ruim meer dan de 1 procent waarmee werd begonnen dit jaar, maar duidelijk lager dan de top van 1,60 procent waarmee augustus is ingegaan. Bovendien lijkt er nu voor het eerst dit jaar uitzicht op een verdere daling over de langere termijn.

Het rentetarief, in feite het tarief dat commerciële banken elkaar toeberekenen, geldt vaak als referentie bij leningen. De Euribor volgt vaak de rente die de Europese Centrale Bank (ECB) gebruikt bij kortlopende leningen aan banken. Het meest gehanteerde ECB-rentetarief staat nu op 1,5 procent.

De rente werd dit jaar twee keer met een kwart procentpunt verhoogd om de inflatie, het stijgen van prijzen, tegen te gaan. Prijzen lagen in juli 2,5 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is weliswaar minder dan in juni, maar de daling wordt toegeschreven aan een kleine aanpassing in de rekenmethode en een seizoenseffect in Italië.

De ECB heeft als primair doel de inflatie net onder maar dichtbij de 2 procent te houden. Bij een hogere inflatie wordt doorgaans de rente verhoogd. Een veel lagere inflatie dan 2 procent vindt de bank overigens gevaarlijk, omdat de rekensom van de inflatie nooit helemaal klopt en het tegenovergestelde van inflatie, dalende prijzen, een gevaarlijk fenomeen vormen.

Dalende prijzen remmen de bereidwilligheid om geld te lenen of uit te geven af en zetten daarmee economische groei onder druk. Lagere prijzen bedrijven feitelijk dwingen ook salarissen omlaag te brengen, wat een moeizaam proces is. Tenslotte neemt de relatieve waarde van schuld toe.

Eerder gingen analisten er steeds van uit dat de ECB daarom de rente in juli opnieuw zou verhogen. Dat is niet gebeurd. De invloedrijke zakenbank Morgan Stanley verwacht nu dat de ECB het tegenovergestelde gaat doen en in 2012 de rente omlaag zal brengen tot 1 procent. Zo kan de ECB immers de bijna stilstaande economie van de Eurozone stimuleren.

Of de ECB zich aan de Morgan Stanley-logica houdt, hangt af van de discussie in het bestuur van de ECB. Hier is een scherpe tegenstelling te zien tussen de Duitse en Nederlandse lijn, gericht op de bestrijding van inflatie en een harde munt, en de Zuid-Europese landen.

Of in dit opzicht een stimulans vanuit de export valt te verwachten is onzeker. De euro won deze week licht aan waarde tegenover de Amerikaanse dollar en Russische roebel, maar kwam wel op het laagste niveau sinds 30 mei tegenover het Britse pond. De meeste banken houden deze week in hun ramingen vast aan een harde euro.

Beheer
WP Admin