AlgemeenAchtergrond

EU-sloopsubsidie binnenvaart blijft uit

VVD-Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert vindt het schandalig dat de Europese Commissie maandag niet besloten heeft een sloopsubsidie voor binnenvaartschepen open te stellen.

Dat heeft ze maandag bekendgemaakt. Europarlementsleden van ChristenUnie, CDA en VVD pleitten maandag in Brussel voor het verstrekken van zo’n slooppremie. De commissie gaf geen gehoor aan die oproep. Wel wordt er een werkgroep ingesteld om de problemen van de binnenvaart te onderzoeken.

“Inmiddels kampt 90 procent met betalingsproblemen. Dan past het niet om een werkgroep op te richten die vervolgens met een rapport moet komen. Dat duurt allemaal veel te lang”, aldus Hennis-Plasschaert.

Peter van Dalen van de ChristenUnie vindt dat de Europese Commissie meer in oplossingen moet denken. Ook CDA’ster Corien Wortmann is teleurgesteld dat er nog geen concreet voorstel voor een sloopregeling is: “De commissie heeft gezegd dat ze hoopt dat de werkgroep volgende maand met conclusies komt. Ik hoop dat er in de komende anderhalve tot twee maanden alsnog besloten wordt tot meer concrete maatregelen.”

De Europese Commissie wil ook inspanningen vanuit de EU-lidstaten zien om de crisis aan te pakken. Zij is in afwachting van een door de NMa goedgekeurd Nederlands plan om binnenvaartschepen uit de vaart te nemen.

Beheer
WP Admin