AlgemeenAchtergrond

EU-landen gaan uiterlijk 2011 besparen

Minister Wouter Bos (Financiën) heeft vandaag met collega’s van andere EU-landen afgesproken om uiterlijk in 2011 de torenhoge begrotingstekorten te gaan afbouwen, als het economisch herstel dat tenminste toestaat.

De ministers gaan het tekort met aanzienlijk meer dan 0,5 procentpunt per jaar afbouwen. In sommige landen met hoge schulden is wel 1 procentpunt per jaar nodig, stelde president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) bij EU-beraad maandag en dinsdag in Luxemburg.

Nederland en veel andere landen hebben zich diep in de schulden gestoken om de economie te helpen herstellen. Twintig van de 27 EU-landen hebben daardoor nu een begrotingstekort dat hoger is dan de EU-limiet van 3 procent van het bruto nationaal product.

De Nederlandse regering had zelf al besloten om met ingang van 2011 te gaan besparen. Enkele landen zijn al eerder in actie gekomen. België bespaart al in 2010, maar de zuiderburen hebben een veel hogere schuld dan Nederland.

Het plan om gezamenlijk uiterlijk in 2011 de tekorten te gaan terugdringen, bleek al drie weken geleden bij informeel EU-beraad van ministers van Financiën op grote steun te kunnen rekenen.

Beheer
WP Admin