AkkerbouwNieuws

EU exporteert veel meer graan

Brussel – De EU exporteert veel meer graan dan vorig seizoen. De import ligt een stuk lager, blijkt uit gegevens van het Productschap Akkerbouw. De oorzaak is dat de EU ruim 26 miljoen ton graan meer oogst dan vorig seizoen. Daardoor liggen de graanprijzen een stuk lager en kan de EU concurreren op de wereldmarkt.

Volgens het productschap exporteerde de EU tussen 1 juli en 17 september 9,73 miljoen ton graan. Dat is 4,42 miljoen ton meer dan in 2012/2013. Vooral de export van zachte tarwe floreert. Die is bijna verdubbeld naar 5,73 miljoen ton. De gerstexport groeide in die periode met 71 procent naar 1,82 miljoen ton. De maisexport verdrievoudigde naar 534.404 ton. De export van harde tarwe daalt 15 procent naar 162.015 ton.

Vanwege de grote graanoogst kromp de import van graan. De Europese importeurs kochten van 1 juli tot en met 17 september 1,46 miljoen ton graan in derde landen. Dat was vorig seizoen 2,37 miljoen ton. Vooral de import van tarwe en sorghum daalt flink. De import van mais is gestegen. Dat komt omdat er nog nauwelijks korrelmais is van de nieuwe oogst. Vorig jaar oogstte de EU veel minder mais door droogte in Oost-Europa.

Analisten verhogen voortdurend de prognoses voor de graanoogst in de EU. Toch heeft dat weinig effect op de termijnnoteringen voor tarwe en mais in Parijs. Ten opzichte van vorige week vrijdag sloot het novembercontract donderdagavond voor tarwe 50 cent per ton lager. Het maiscontract werd 25 cent duurder.

Beheer
WP Admin