VarkensNieuws

EU export varkensvlees in juli groter dan vorig jaar

Brussel – De Europese Unie heeft in juli 279.000 ton varkensvlees geëxporteerd. Dat is iets meer dan in de zelfde maand vorig jaar, toen de EU 273.000 ton varkensvlees exporteerde. Een en ander blijkt uit de nieuwste exportgegevens die het beheerscomité varkenshouderij van de EU bekend heeft gemaakt.

Tot en met juli heeft de EU 1,76 miljoen ton varkensvlees geëxporteerd. Dat is vergeleken met de zelfde periode vorig jaar iets minder (0,4 procent), maar als het zo door gaat zal de Europese export van varkensvlees die van vorig jaar kunnen gaan overtreffen.

Grootste klant van de EU is nog steeds Rusland. Wel gaat er 5 procent minder varkensvlees heen dan een jaar geleden. Het land heeft tot en met juli 422.677 ton varkensvlees afgenomen. Rusland streeft er naar om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te worden als het gaat om producten als varkens- en pluimveevlees. De Afrikaanse varkenspest in dat land treft vooral de kleine zogenoemde backyard bedrijven; kleine gezinsbedrijven met kleinschalige varkenshouderij. De EU profiteert op de Russische markt van de weerzin van de Russen tegen Amerikaans vlees dat met groeibevorderaar ractopamine is geproduceerd. Reden waarom Rusland het Amerikaanse vlees niet wil hebben.

De Europese afzet naar China groeit sterk. Het land nam tot en met juli 389.320 ton varkensvlees af; een groei van 29 procent ten opzichte van vorig jaar. China verleent steeds meer landen en bedrijven direct toegang tot zijn markt. Een deel van die export zal voorheen zijn gelopen via Hongkong. De afzet naar Hongkong is met 9 procent gedaald tot een hoeveelheid van 212.058 ton.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin