AkkerbouwAchtergrond

EU en Oekraïne willen vrijhandel vanaf 2011

Brussel – De Europese Unie wil halverwege volgend jaar een vrijhandelsakkoord sluiten met Oekraïne. Zo’n akkoord gaat ten koste van de akkerbouw in de EU.

De onderhandelingen tussen de EU en Oekraïne zijn in 2008 begonnen, nadat Oekraïne lid werd van de wereldhandelsorganisatie WTO. De EU is de grootste handelspartner voor Oekraïne.
De details van het akkoord zijn nog niet bekend, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”Maar het is te verwachten dat Oekraïne gaat vragen om meer toegang tot de EU voor suiker, graan en koolzaad.”

Nu is de export lastiger voor Oekraïne, meldt de woordvoerder. ”De EU heft een importbelasting op tarwe van 95 euro per ton. Voor koolzaad varieert de invoerheffing van 3,2 procent tot 6,4 procent van de waarde, afhankelijk van de bestemming. Ondanks deze heffingen verkoopt Oekraïne in een normaal jaar veel tarwe en koolzaad aan de EU. Maar doordat het land dit jaar minder heeft geoogst, is de export aan banden gelegd.”

Oekraïne produceert ook veel suiker, zegt de woordvoerder. ”Maar de EU heft 419 euro per ton invoerbelasting. Dat maakt het voor Oekraïne niet interessant om suiker aan de EU te leveren.”
Een vrijhandelsakkoord gaat ten koste van de Europese akkerbouw, verwacht de woordvoerder. ”Oekraïne wil met zijn landbouwproducten toegang tot de EU en het land ligt dichtbij. In Oekraïne ligt de kostprijs lager dan in de EU. Brussel zal andere zaken terug willen, zoals meer export van industriële goederen en diensten naar Oekraïne.”

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin