AlgemeenNieuws

EU en Japan willen snel handelsdeal

Tokio – Leiders van de EU en Japan hebben tijdens een top in Tokio de wens uitgesproken vaart te willen maken met een vrijhandelsdeal te beklinken.

Liberalisering van landbouwmarkten wordt integraal onderdeel van de deal, zo spraken voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie, EU-president Herman van Rompuy en de Japanse premier Shinzo Abe af. Volgens Barroso kan de deal de groei van de economie van de EU met 1 procent stimuleren terwijl door een handelsdeal 400.000 banen geschapen zouden worden. De Europese Commissie maakt van het slechten van nontarifaire handelsbeperkingen, zoals sanitaire en fytosanitaire eisen, een speerpunt in de besprekingen.

De Europese landbouwlobby is fel voor liberalisering van de landbouwmarkten, maar de Japanse landbouwlobby is tegen. Japan staat met name sterk in de export van de auto-industrie, machines en consumentenelektronica en kent een verouderde boerenstand die op doorgaans kleine arealen werkt. Eerder sloot de EU een vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea, een buurland van Japan die vergelijkbare producten exporteert.