AkkerbouwAchtergrond

Ethanolsector VS en EU in de clinch over Amerikaans subsidiebeleid

De producenten van bio-ethanol in de EU en de VS liggen met elkaar overhoop. De Europese producenten stellen dat de subsidie in de VS oneerlijke concurrentie bevordert. De Amerikaanse sector bestrijdt dat.

De Amerikaanse overheid geeft een subsidie van 45 dollarcent per gallon (8,6 eurocent per liter) bio-ethanol. De subsidie heeft geleid tot een bloeiende sector die inmiddels meer dan een derde van alle Amerikaanse mais verbruikt.

De subsidie is ingesteld omdat de Amerikaanse overheid minder afhankelijk wil worden van de import van aardolie. De Europese producenten hebben op twee manieren last van het Amerikaanse beleid. De enorme hoeveelheid mais die in de VS wordt verwerkt tot bio-ethanol drijft de maisprijs op. Dat heeft ook een opdrijvend effect op de tarweprijs, omdat de graansoorten uitwisselbaar zijn. Daardoor moeten de Europese producenten hun grondstoffen duurder inkopen. Dat heeft er toe geleid dat sommige producenten in de EU op halve kracht draaien of zelfs hele fabrieken stil hebben gelegd.

Daarnaast heeft de subsidie geleid tot een dusdanige groei van de sector in de VS, dat de binnenlandse markt verzadigd raakt. Met als gevolg dat de producenten afzetmarkten in het buitenland zoeken, waaronder de EU.

Dat laatste heeft de Europese brancheorganisatie voor ethanolproducenten (ePure) er toe gebracht de Europese Commissie te vragen een onderzoek in te stellen naar de Amerikaanse import. ePure stelt dat de subsidie leidt tot oneerlijke concurrentie.

De subsidie kan volgens ePure alleen door de beugel als het een duurzaam beleid in andere landen niet in de wielen rijdt. ”Maar de Amerikaanse producenten richten zich steeds meer op de export naar de EU, omdat hun binnenlandse markt verzadigd raakt. Van 2008 tot 2010 is de import in de EU van Amerikaanse bio-ethanol met 500 procent gestegen. In 2011 verdubbelt de import nog eens ten opzichte van 2010. Door de subsidies kunnen de Amerikaanse aanbieders een agressieve prijspolitiek bedrijven met hun ethanol.”

De lage prijzen hebben negatieve gevolgen voor de Europese industrie, zegt secretaris-generaal Rob Vierhout van ePure. ”De markt voor bio-ethanol in de EU groeit, maar door de oneerlijke concurrentie uit de VS kan de Europese industrie daar onvoldoende van profiteren. Wij willen dat de Commissie de import uit de VS belast met extra heffingen om een eerlijke concurrentie mogelijk te maken.”

De Renewable Fuels Association (RFA), de Amerikaanse brancheorganisatie van biobrandstofproducenten, wijst erop dat de subsidie stopt aan het eind van dit jaar. Bovendien gaat de subsidie volgens de RFA niet naar de ethanolproducenten. ”Dat geld gaat naar bedrijven die de ethanol mengen met fossiele brandstoffen en naar de handelaren in die brandstoffen. Daarnaast geven ook de lidstaten in de EU subsidie aan hun ethanolproducenten.”

De RFA stelt dat de Amerikanen goedkoop bio-ethanol kunnen produceren. ”Daarom is er zo veel vraag naar in de EU, Brazilië, Azië en het Midden-Oosten. Deze export wordt niet gesubsidieerd.”

Beheer
WP Admin