AlgemeenNieuws

‘ESBL veel groter gevaar dan MRSA’

Venray – Volgens arts-microbioloog Jan Kluytmans vormt de ESBL-bacterie een veel groter gevaar voor de volksgezondheid dan de MRSA-bacterie. Dat vertelde hij maandag op een bijeenkomst over duurzame veehouderij in Venray.

Volgens Kluymans neemt sinds 2005 de populatie van de ESBL-bacterie wereldwijd snel toe. Infectie met deze bacterie ontstaat vooral buiten het ziekenhuis. Bij een ziekenhuisopname is al 5 procent van de patiënten drager van deze bacterie. De ESBL-bacterie is een verzamelnaam voor enzymen die door door sommige darmbacteriën worden aangemaakt ter bescherming tegen antibiotica van de derde generatie. Deze bacterie kan voor kwetsbare groepen gevaarlijk zijn.

Momenteel is 86,5 procent van het kippenvlees besmet met ESBL, zo vertelde Kluytmans. “Kippenvlees is daarmee een bron van menselijke besmetting.” Ook andere vleessoorten kunnen besmet zijn maar deze omvang is nog verwaarloosbaar. Overstappen op een vegetarisch menu biedt geen soelaas. “Via mest en uitwerpselen zit de ESBL-bacterie ook in de grond en daardoor ook in groenten. Groenten vormen een nog groter besmettingsgevaar. Deze worden vóór consumptie immers niet of minder verhit.”

Ondanks het kleinere gevaar blijft MRSA ook een probleem vormen volgens de microbioloog die verbonden is aan zowel de VU Amsterdam als het Amphia ziekenhuis in Breda. Volgens Kluytmans is 65 procent van de varkenshouders en 50 procent van de dierenartsen MRSA besmet. In 17 Nederlandse ziekenhuizen zijn de afgelopen twee jaar 1.023 nieuwe gevallen van MRSA geconstateerd. Opvallend is dat 22 procent van de patienten wel MRSA had zonder dat ze contact hadden met boerderijdieren. “Dit geeft ons zorgen voor de toekomst”, aldus de arts. “In het buitenland zijn al menselijke en dierlijke varianten aan het combineren. Dit uit zich in meer ziekmakende ziekten.”

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Beheer
WP Admin