Screenshot YouTube AkkerbouwErvaring

Succesvol wieden met camera in winterzaaiuien

Deze week zijn de voorjaarswerkzaamheden ook bij akkerbouwer Brian Salomé losgebarsten. Voor het tweede jaar gebruikt Salomé de camera- en gps-gestuurde schoffelmachine, dit keer in de winterzaaiuien. Bekijk de video.

De zaaiuien vorig jaar waren te klein om goed door de camera te worden gezien. Nu ging het beter. De 3 hectare is in ongeveer 2,5 uur secuur geschoffeld.

Het kostte de ondernemer wel flink tijd om de machine goed aan de gang te krijgen. Dat kwam door een extra isobus-stekker ten dienste van bemesting bij het zaaien en een aangepaste schoffelbalk met gesplitste locatie van camera en gps-bol. Ook moest hij nog een storing in de verlengkabel verhelpen. “Het kostte meer dan een dag om alles werkend te krijgen. Maar eenmaal werkend ging het goed. Het resultaat is heel netjes.” Met alleen gps (global positioning system) was het volgens de ondernemer niet zo secuur gegaan.

Vloeibaar bemesten

Salomé gebruikt de isobus ook voor het computergestuurd vloeibaar bemesten tijdens het zaaien. Mogelijk gaat dit op termijn via taakkaarten. Hij verwacht via de vloeibare meststoffen een hogere stikstofefficiëntie waardoor hij in het najaar meer stikstof in de vorm van organische stof kan aanvoeren.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin