Premium
Martin van de Hengel (20) is de vijfde generatie op het familiebedrijf. Hier controleert hij de CowScout-halsband van een van de 175 koeien. - Foto's: Ton Kastermans RundveeErvaring

Met CowScout ben je er snel bij en je redt koeien

Martin is de vijfde generatie op het familiebedrijf. Hier controleert hij de CowScout-halsband van een van de 175 koeien.

Een impressie van het afkalfhok.

De melktank heeft een capaciteit van 16.000 liter. Arla haalt de melk om de twee dagen op. Onder de PlanetProof-vlag van FrieslandCampina was dat om de drie dagen. Het grote voordeel: Van den Hengel kan drie in plaats van twee keer daags melken. De melktank kan die extra liters nu wél aan. De 305 dagen-melkproductie is zo van 9.600 tot 12.400 liter gestegen. Drie keer melken kan ook goed, omdat zowel Martin als Wulf melkt en de avondshift zes keer per week aan personeel is uitbesteed. Martin werkt namelijk ook buiten de deur, bij Schothorst Feed Research in Lelystad.

Het rantsoen is best stevig en geldt voor een dagproductie van 40 liter. De koeien krijgen dagelijks 7 kg droge stof gras en 6 kg droge stof mais. Het gras haalt Van den Hengel van eigen land. Met mais is hij voor de helft zelfvoorzienend. De andere helft moet hij aankopen.

Van den Hengel kreeg in 2019 niet alleen POP3-subsidie voor de GEA CowScout. Hij kreeg dezelfde subsidie ook voor een investering in 1.800 kuub extra mestopslag in de kelder onder de ligboxenstal. Zo kon hij van 7 naar 10 maanden mestopslag gaan. De veehouder kreeg 40% van de investering van € 220.000 vergoed.

Het dagrantsoen wordt verder aangevuld met 2,2 kg raapschroot, 1 kg droge stof bierbostel, 2 kg droge stof CCM, 1,5 kg tarwegistconcentraat en maximaal 11 kg krachtvoerbrok. De vaarzen krijgen hooguit 9 kg brok.

De woonkamer annex keuken in de oude boerderij kan met recht een bijzonder plaatje genoemd. De tegels op de muren stammen uit de achttiende eeuw.

De nieuwe flexibele Easy Fix-boxen. Eén van de ideeën die Martin opdeed tijdens een stage in Ierland. Eén van meer ideeën, want er komt straks ook een Iers giertank-type naar het bedrijf. Een lichtgewicht dat tegelijkertijd robuust is en simpel te bedienen.

De halsbanden blijken in de praktijk ‘koe-proof’ en hebben een verwachte levensduur van 7 à 10 jaar.

De CowScout-antenne op het kantoor heeft overal in de ligboxenstal goed bereik. Dat geldt ook voor een tweede stal op het erf waar de droge koeien en de jongste kalveren zijn gehuisvest.

Beheer
WP Admin