Premium
Wouter Hartendorf tussen de Marchigiana’s op een weiland in Bloemendaal. De stad is nooit ver weg, draagvlak is belangrijk. - Foto's: Lex Salverda RundveeErvaring

Meer draagvlak en efficiënter werken met minder vleesvee

De bebouwing is op het bedrijf altijd dichtbij. Op de achtergrond Santpoort-Zuid.

De Marchigiana-kudde loopt buiten, dicht bij de bebouwing en op slechts enkele kilometers afstand van de zee.

Het bedrijf van vof Sinnema.

Hartendorf stopte 2 jaar geleden met onthoornen, maar de praktijk bleek weerbarstig en dat is te zien. De hoorns breken nogal eens af bij het voerhek of door rangordegevechten. De relatief brede en lange hoorns van de Marchigiana’s helpen niet.

Een overzicht in de nu bijna lege potstal uit 2021. Licht is er voldoende.

De Marchigiana-kudde liep tijdens de Boerderij-reportage in een weiland bij Bloemendaal.

Hartendorf verkoopt Marchigiana-vlees aan 800 klanten. Qua afzet zou hij niet op een betere plek kunnen zitten. Haarlem ligt letterlijk naast de deur.

Een bijzondere plek voor een bed & breakfast, boven in de paardenstal. Gasten zitten overal dichtbij. Het treinstation is 800 meter verderop en Amsterdam is dan slechts 20 minuten reizen. De zee ligt hemelsbreed amper 5 kilometer van het bedrijf af.

Een overzicht van de paarden- en vleesveestal, rechts. De grote glazen deuren vallen direct op. Er is sowieso veel licht in de stallen.

Hetzelfde geldt voor het spoor. Voor de verplaatsing lag het bedrijf aan de andere kant van het spoor. Het huiskavel was altijd al hier.

Beheer
WP Admin