Premium
De serrestal die de familie Hartemink overnam van een andere veehouder. - Foto's: Hans Prinsen RundveeErvaring

Bijzondere verhuizing met serrestal als bouwpakket

Hartemink kan de looproute eenvoudig met hekken afzetten. De koeien hoeven amper 20 meter te lopen.

De koeien deden het al best goed in de eerste maand in de serrestal. De melkproductie bleef gelijk op 31 liter per dag, maar de gehaltes stegen dagelijks. Van 3,61% eiwit en 4,57% vet naar 3,74% eiwit en 4,68% vet. De oude situatie was wel een stal met overbezetting. Ook de overstap van melkrobot naar visgraat voor de nieuwe koeien verliep nagenoeg probleemloos.

De koeien lagen in het begin in diepstrooiselbedden van stro, kalk en water. Nu zijn dat speltdoppellets. Volgens Hartemink absorbeert dit product vocht heel goed en blijven de koeien mooi schoon. De speltdoppellets zijn wel prijzig, maar je krijgt er meer voor terug, aldus de veehouder. De W4-vloer wordt overigens schoongemaakt door een GEA-mestrobot (ook uit de inboedel).

Het melken gebeurt nog in deze 2x6-visgraat in de oude stal. Die melkstal uit 1972 is in 2002 gereviseerd. De koeien moeten dus altijd een deel van het erf oversteken.

In de oude ligboxenstal had Hartemink al een Juno-voeraanschuifrobot, maar die kon niet over het erf rijden. Daarom is die robot ingeruild voor een nieuwe.

Hartemink nam ook de krachtvoersilo’s over.

Aan het kantoor (skybox) wordt nog gewerkt. Dit deel van de serrestal wijkt het meest af van het origineel. Er zijn geen melkrobots, het tanklokaal is kleiner en het kantoor bevindt zich een verdieping hoger.

Een overzicht van de oude stal uit 1972 waar nu de droge koeien gehuisvest zijn. Hartemink gaat deze stal evengoed nog opknappen.

Beheer
WP Admin