Premium
freelance redacteur
IJkema toont een grasspriet in het driebladstadium. Met stripgrazen weidt hij zijn koeien bewust in wat langer gras. Dat zorgt voor meer bestendig eiwit in het gras en een betere eiwitbenutting.
Zzp’er Thijs Faassen demonstreert hoe hij mestmonsters neemt op melkveebedrijven. Uit een goed gemixte mestput haalt hij over de volledige diepte van de put een representatief monster. Bij Folkert IJkema gebeurde dat op 24 maart 2025. Foto: Mark Pasveer
Foto’s: Mark Pasveer
Kalveren tot een leeftijd van vijf maanden staan op het eigen melkveebedrijf. Het oudere jongvee staat op een andere locatie, Folkert doet de jongveeopfok wel in eigen beheer. Foto: Mark Pasveer
Met inzaai van kruidenrijk grasland en grasklaver wil IJkema het kunstmestgebruik verlagen. Een betere kwaliteit drijfmest draagt daar ook aan bij. Foto: Mark Pasveer
De melkveetak, inclusief GLB-premie en inkomsten uit natuurbeheer, maakt ongeveer 85% van het totale bedrijfsinkomen uit. De zorgtak ongeveer 15%. Foto: Mark Pasveer
De koeien van Folkert IJkema krijgen maximale weidegang, want dat draagt ook bij aan minder ammoniakemissie. Dit jaar gingen de koeien al op 31 maart naar buiten. Foto: Mark Pasveer
“Het eiwitgehalte in het rantsoen kan omlaag, als de eiwitbenutting hoog is”, zegt Folkert Hijkema. Volgens adviseur Jehannes Fopma (links) is het dan ook belangrijk om voldoende energie in het rantsoen te hebben. Foto: Mark Pasveer
Het melkveebedrijf en zorgboerderij de Iik ligt pal aan de Dokkumer Ee. In 2004 is begonnen met zorg. De Iik biedt dagbesteding op doordeweekse dagen en dat is volledig geïntegreerd in de dagelijkse praktijk van het melkveebedrijf. Foto: Mark Pasveer
Folkert IJkema rijdt perspulp in de stal. Het rantsoen bestaat uit graskuil (8 kg ds/koe/dag), perspulp (2,2 kg), aardappelvezels (1 kg) en een maatwerkbrok (4 tot maximaal 9 kg per koe per dag) van ABZ Diervoeding. Foto: Mark Pasveer
Jehannes Fopma (links) is, als adviseur van het DAW-bodemteam, een belangrijke sparringpartner voor Folkert IJkema in het nemen van maatregelen om de mestkwaliteit te verbeteren. Foto: Mark Pasveer